ДАНИ ЧИТАЊА

29.11.2022 | Обавјештења

ЧИТАЈМО ЗАЈЕДНО – ЋИРИЛИЦОМ

У склопу кампање ЧИТАЈМО ЗАЈЕДНО које организује Министарство просвјете и културе Републике Српске у нашој школи је уприличена изложба ликовних и литерарних радова ученика од првог до деветог разреда.

С обзиром на то да је у овогодишњој кампањи акценат стављен на ћирилицу као писмо нашег индентитета, ученички радови су посвећени ћирилици, њеном изгледу и коришћењу.

На позив и иницијативу библиотекара школе, Милене Анђић, кампањи су се одазвали ученици свих разреда и тако показали да препознају значај коришћења ћирилице, али и указали на стилску вриједност самог изгледа нашег писма.

Ученици од шестог до деветог разреда, у сарадњи са наставником ликовне културе, Ненадом Милиновим, представили су азбуку кроз ликовне радове – зидове школе краси стилизована и с посебном пажњом украшена азбука.

Посебан допринос изложби дали су ученици првих разреда. Иако тек упознају слова и уче да пишу, показали су како, још увијек неспретне руке могу да дочарају љепоту слова матерњег језика. Уз свесрдну помоћ својих учитељица, Јелене Ољача и Бојане Злокапа, првачићи су овогодишњој изложби дали посебан шарм.

Труд су показали и ученици других разреда тако што су ћирилицом исписали изреке и мудрости до којих су дошли и са својим учитељицама Лидијом Миљуш и Дијаном Гаврановић.

Ученици трећих разреда љубав према ћирилици показали су кроз стихове посвећене ћирилици и азбуци, које су сами осмишљавали (учитељица Сузана Каменко) или исписујући цитате који су оставили посебан утисак на њих док су читали лектиру (учитељица Татјана Максић).

Ученици четвртих и петих разреда ћирилицом су исписали цитате из омиљених књига (учитељице Далибока Бабић, Маја Крнетић, Сашка Криваја и Слађана Кнежевић).

Ученици од шестог до осмог разреда, уз сарадњу са наставницом Николином Шурлан, радили су приказе прочитаних лектира. На домишљат и посебно креативан начин, инспирисани прочитаним дјелима, али и самом темом матерњег језика и ћирилице, ученици су ликовним и језичким средствима приказали значај самог читања, као и ћирилице.

Тијана Јазић, ученица седмог разреда, у сарадњи са наставницом Драганом Илић, калиграфијом је приказала љепоту ћирилице.

Осим радова који су доказ о љепоти и погодности да се ћирилица користи у креативне сврхе, оно што посебно даје значај обиљежавању Дана читања јесте чињеница да се током претходних мјесец дана у свакој учионици говорило како о љепоти изгледа саме ћирилице, тако и о значају коришћења и његовања овог „матерњег“ нам писма. Ћирилицу није довољно само знати, потребно ју је и користити: ЋИРИЛИЦУ МОЖЕМО САЧУВАТИ САМО ЊЕНОМ УПОТРЕБОМ.