Историјат

  1. Почетна
  2.  » 
  3. О школи
  4.  » Историјат

Основна школа „Доситеј Обрадовић“

ЈУ ОШ “Доситеј Обрадовић“ у Приједору, постоји и успјешно обавља своју васпитно-образовну функцију преко 175 година. Тачније, са радом је почела 1835. године и у то вријеме је била прва и једина школа у Приједору. До 1941. године школа носи назив Народна основна школа, а како је вријеме одмицало називи су се мијењали и нова имена давана.

Послије II свјетског рата школа је носила име народног хероја, легендарног доктора са Козаре, Младена Стојановића. Одлуком СО Приједор од 1993. године школа добија ново име, име српског великана, учитеља и просветитеља Доситеја Обрадовића.

 

Доситеј Обрадовић

Димитрије Обрадовић (црквено име Доситеј; Чаково, 1739. или 1742. — Београд, 28. март 1811.) био је српски просветитељ и реформатор револуционарног периода националног буђења и препорода. Био је оснивач и професор Велике школе, претече Београдског универзитета. Доситеј је био први попечитељ просвјете у Совјету и аутор свечане песме „Востани Сербије“.

Рођен је у румунском делу Баната тадашње Аустрије. Школовао се за калуђера, али је напустио тај позив и кренуо на путовања по целој Европи, где је примио идеје европског просветитељства и рационализма. Понесен таквим идејама радио је на просвећивању свог народа, преводио је разна дјела међу којима су најпознатије Езопове басне, а потом је и сам писао дјела, првенствено програмског типа, међу којима је најпознатије „Живот и прикљученија“. Његови остаци почивају у Београду, на улазу у Саборну цркву, иако је његова изричита жеља била да буде сахрањен поред Хајдучке чесме у београдском Кошутњаку.

Ако желите сазнати нешто више од животу и раду Доситеја Обрадовића можете пронаћи кликом на сљедећи линк.